Asian Cup knock-out fase: Australië sterk gevorderd, Tadzjikistan terug op strafschoppen

Twee landen hadden heel verschillende lotgevallen in de knock-outfase van de Azië Cup. De kampioenen van 2015, Australië, gingen door naar de kwartfinales met een nadrukkelijke 4-0 overwinning op Indonesië, terwijl Tadzjikistan, dat voor het eerst deelnam aan de Asian Cup, de Verenigde Arabische Emiraten versloeg op strafschoppen in een dramatische wedstrijd.

Australië gebruikte hun enorme ervaring om een strijdlustig Indonesisch team te verslaan. Met een kopbal en een duikende kopbal van Martin Boyle had Australië na rust de touwtjes stevig in handen. Doelpunten in de laatste minuut van Craig Goodwin en Harry Souttar, die allebei een Australië voetbalshirts 2022 droegen, zorgden voor de eindstand, tot grote opluchting van de Australiërs die de vroege druk van Indonesië hadden weerstaan.

Indonesië, dat voor het eerst in de knock-outfase van de Asian Cup speelde, had zijn momenten. Rafael Struick miste vroeg in de eerste helft een kans uit een strafschop, terwijl Yakob Sayuri laat in de eerste helft een vrije trap verprutste. Hun gebrek aan klinische kansen tegen een veerkrachtige Australische verdediging kwam hen echter duur te staan.

De volgende uitdaging voor Australië wordt een zwaardere test. Ze zullen het moeten opnemen tegen de winnaar van Zuid-Korea en Saoedi-Arabië, de winnaars van de twee zwaargewichten in het Aziatische voetbal. Australië zal op hun best moeten zijn voor deze zware kwartfinale.

Nadat Tadzjikistan in reguliere tijd en extra tijd met 1-1 gelijk had gespeeld tegen de VAE, won de Centraal-Aziatische natie in een spannende strafschoppenserie. Tadzjikistan-doelman Rustam Yatimov was de held toen hij de strafschop van Caio Canedo redde en zo de weg vrijmaakte voor de winnende penalty van Alisher Shukurov in de goedkope voetbalshirts.

De komende dagen zullen er nog meer drama en spanning volgen als de resterende teams in de kwartfinales naar voren komen en de race om de Aziatische Cup-kroon intenser wordt.